Bokbranschen blommar som aldrig förr och det känns som om alla vill ge ut en bok. Nu är det ju inte bara att skriva ner ett bokmanus hur som helst och tro att ett bokförlag ska sköta resten. Nej, så lätt är det inte, det är mycket som ska till innan det kan bli Avgörande ge ut bok hos ett traditionellt förlag. Varje år får förlagen in flera tusen manus som en lektör går igenom. Tyvärr lyckas bara en bråkdel bli antagna som debutanter. Men ge inte upp för det, numera finns det många olika sätt att ge ut en bok på.

Olika sätt att ge ut en bok

Du kan ge ut boken på eget förlag eller på ett hybridförlag. Då får du själv bekosta sådant som en lektör, korrekturläsare, någon som designar omslaget och trycker boken. Dessa tjänster kostar visserligen en slant men kan mycket väl vara värt pengarna. När du beställer en av ovanstående tjänster, kan du ibland få någon som ger feedback via personlig kontakt och det är aldrig fel. Är du väldigt osäker på om du kan skriva, kan du anlita en författarcoach som är med dig hela vägen och kommer med konstruktiv kritik. Googla gärna runt på nätet för att hitta tjänster som passar dig.

Gå en trevlig skrivarkurs

Eller varför inte gå en skrivarkurs tillsammans med andra som älskar att skriva. Flera författare, journalister och skribenter brukar hålla trevliga kurser i mysiga miljöer. En kurs kan vara allt från en weekend till en veckas intensivkurs utomlands. Där skrivs det hela dagarna, ledarna läser igenom texterna, och deltagarna får kommentera andras texter. Ledarna berättar hur en bra story ska vara uppbyggd. Att den röda linjen finns med hela vägen. De berättar också om hur dialoger bör skrivas, så de blir rappa, hur karaktärer byggs upp och mycket mer. Börja skriv och lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *